leendő erasmusosoknak

 2009.03.02. 21:29

Többen kérdeztek már tőlem itt ott amott dolgokat hollandiával meg az egész programmal kapcsolatban, úgyhogy gondoltam a legegyszerűbb, ha ide írok egy kis összeállítást. Lehet, hogy lesznek átfedések a korábbiakkal.. ezért bocsi.
Szóval a város ahol vagyunk Enschede, a Német határtól kb 5kmre. Elég kis város, elvileg 150 ezren élnek itt, de én sokszor azon is meglepődnék, ha 150-en élnének itt. A helyi közlekedés elég gyér, vannak ugyan helyi járatú buszok, de én nem is nagyon ismerem őket, mert elég drága (1,60euro) A legtöbben biciklivel járnak. Viszont a biciklis közlekedés elég jól ki van fejlesztve, mert mindenhol van kerékpárút, külön lámpák, átkelőhelyek, tárolók a bicikliknek. Érdemes beruházni egy használt biciklire, ha jövőre valaki ide jön, akkor szivesen megadom azt az elérhetőséget ahol olcsón hozzá lehet jutni. (ha minden igaz a héten már nekem is lesz egy) Az ára (szerencsés esetben) 30 eurótól a csillagos égig.
Aki koleszban akar lakni, fel kell hogy készüljön rá, hogy ez bizony nem olcsó. Jelenleg 335 euró havonta, és az elején ki kell fizetni 500 euró kauciót (két hónapra és hat hónapra lehet bérelni)
A "koleszt" kb úgy kell elképzelni, mint egy panel házat (mert az :) ) nincs portás, nincs semmilyen ellenőrzés, csak az itt lakók vannak itt. Néha szokott jönni a gondnok megnézni hogy minden rendben van e. Egy lakásban hárman férnek el, három kis szoba, egy nappali, konyha, wc, fürdő, 2 erkély van. Szerencsére van wifi (azért érdemes netkábelt hozni, mert az elején nem akarta felismerni a wifit néhányunk gépét). A takarításra azért oda kell figyelni egy kicsit, mert ha jön a gondnok és úgy látja hogy nem megfelelő a lakás tisztasági foka, akkor egy hivatásos takarító brigád fog kitakarítani, ha jól tudom 450 euróért, amit ugye az itt lakóknak kell kifizetni. (de sztem ez csak ilyen ijesztgetés)
A lakás teljes mértékben felszerelt, konyhai felszerelések, ágynemű, ágyruha, bútorok, mosógép, többé kevésbé minden van. Nekünk szerencsénk volt, mert a legjobb apartmant kaptuk (a korábban itt lakók vettek egy csomó mindent ide, és itt is hagyták)
Arról sajnos nem tudok, hogy máshol is van e ilyen jellegű kolesz, vagy mindenki automatikusan ide kerül. Ez a lakás gyalog 30 percre van a sulitól, 40-re a városközponttól, biciklivel 8 és 10 perc.
A városközpont elég kicsit, van néhány üzlet, valahol állítólag van vmi mozi is, de én még nem láttam viszont nagyon drága (8 euró)
Az üzletek általában elég későn nyitnak (10 után) hétvégén pedig sokminden nincs nyitva. Vasárnap semmi nincs nyitva, még az élelmiszer boltok sem.

A suliról néhány szó. A holland oktatási rendszer sokban különbözik a magyartól. Kis csoportokban folyik az oktatás, nálunk pl vagyunk mi 3an vagy 4en magyarok, meg néha betéved egy két holland. A hiányzás elvileg nem megengedett, de ha vmi nagyon közbejön lehet szólni hogy most ez vagy az van. De sajna nem lehet annyit linkelni mint otthon :)
Nekünk négy tárgyunk van (supply chain management, strategy, finance, jelenleg ez a három) ebből hármat az első negyedben hallgatunk, a másik negyedben lesz majd a negyedik. Ja, igen, mert itt negyedek vannak. Egy félév nálunk az két negyed náluk. naa.. értitek :) Elvileg csak egy vizsgánk lesz, supplyból. A suliban töltött idő nem vészes, hétfő 3 óra, szerda 2, péntek 1 óra. Inkább az itthon elvégezendő feladatok a húzósabbak. Sokat kell olvasni, minden órára van házi, elég komoly beadandók. Nekem most ez még elég nagy kihívást jelent. De remélem idővel majd egyszerűbb lesz. Az órák általában beszélgetéssel, a házi megvitatásával zajlik. Ilyen brainstorming szerűnek nevezném.
Elvileg meg kéne venni a könyveket, de nekünk egyszerűen nincs rá pénzünk. Egy egy könyv 50 euró és 50 font között mozog. Most három könyvet kellett volna megvenni. Könyvtárból nem lehet kikölcsönözni őket. Úgyhogy ezzel meg vagyunk lőve rendesen, de sikerült szereznünk néhány tanári példányt, úgyhogy most azt fényképezgetjük.. jó móka.. több száz oldalasak amúgy. Szövegét tekintve sztem nehéz. Szóval erre azért fel kell készülni.. A tanárok egész rendesek, segítőkészek, bár néha sztem még ők maguk sem tudják hogy mit is akarnak tanítani. Van olyan tárgy amiből hetek óta ugyanazt beszéljük minden órán, meg olyan is van amiből már most el kelett volna olvasni 150 oldalt.. de attól azért nem félek hogy belehalok a suliba, de azért oda kell figyelni..
Sajnos a suli nem ad diákigazolványt, bár kaptunk egy kártyát, de ha jól tudom az csak a könyvtárba kell, ahonnan ugye nem tudjuk kivenni a nekünk kellő könyveket.. szóval LOL..
Viszont 55 euróért lehet váltani kedvezmény kártyát ami érvényes az összes hollandiai vonatra. Soknak hangzik, de érdemes megvenni, mert ha az ember csak kétszer háromszor elmegy Amsterdamba már akkor kb nullán van, ha többet utazik akkor meg ugye végül pluszba jön ki. A kártyához kell fénykép, meg a sulis kártyához is, úgyhogy ne felejtsetek el kihozni igazolvány fényképet, mert itt az is nagyon drága.
Anyagiakról annyit, hogy azt én sajnos nem tudom megmondani hogy mennyi pénzt fogtok kapni, mert egyrészt nemtudom hogy mi alapján osztják ezt másrészt lehet hogy ez évente változik. De azért arra mindenki számítson, hogy az ösztöndíj nem elég mindenre, max a szállásra. (igaz ilyen szállás ár mellett bőven jó hogy erre legalább elég) De mindenesetre kell hozzá tenni azért. Ha az ember odafigyel arra hogy mit vesz, akkor a kajálást ki lehet hozni kb ugyanannyiból mint otthon. Az odafigyelés azt jelenti hogy mindig a legolcsóbb, általában márkaterméket (mint a tesco gazdaságos) kell megvenni. Érdemes főzőcskézni, a gyors kaját felejtsétek el. 1) nem nagyon van (1 meki, 1 burger king) 2) rohadt drága. egy mekis menü kb 1500-2000 között van.
Az ide és haza utazgatásról még annyit, hogy a wizz airnél elég gyakran vannak akciók, ha van akkor 7 ezer körül van repjegy, eindhovenbe, oda érdemes menni, amsterdamba drágább. A repüléssel az egyetlen gond, hogy ha viszont nincs akció akkor nagyon drága, és jó előre le kell foglalni a jegyet. Másik alternatíva, ami szóba jöhet az orange ways busz. Jelenleg 12900ba kerül egy útra, kb 18 óra alatt van otthon, ami elsőre elég ijesztőnek hangzik, de valójában nem vészes, és erre viszont általában egyik napról a másikra is lehet jegyet kapni, ha valami oknál fogva vki sos szeretne hazamenni.
Na, most ennyi egyenlőre, mert sztem így sincs ember aki ezt végig olvassa. Ha vkinek van még kérdése írjatok nyugodtan.

ennyi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellokitti.blog.hu/api/trackback/id/tr45976336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steve01 2009.03.02. 21:52:13

És most olvasok.:)

kidddo 2009.03.02. 22:17:07

@Steve01: akkor huzat, nem mind1?! azt ne mondd hogy nem értetted :)

kidddo 2009.03.02. 22:17:47

@Steve01: amugy nagyon aranyos vagy hogy beszálltál a komment versenybe, de ha versenybe akarsz maradni, jókat kell ám hozzá szólnod :D

legFerles 2009.03.02. 22:30:00

én most offolom az erasmust, de azé végigolvastam :) szólj ha megvan a bicaj, és fotózzad, puszcsi

Steve01 2009.03.02. 22:37:20

Van ilyen, hogy komment verseny?:)
Még az elején elhatároztam, hogy addig nem nyugszom, amíg nem sikerül az elsőzés.Most hogy már megvalósítottam a célom (álmom), számomra többé nem jelent kihívást a blog.Tehát köszönöm az eddigi lehetőséget, egy életre szóló, meghatározó élmény volt!:)

kidddo 2009.03.02. 22:44:39

@Steve01: örülök hogy ilyen boldoggá tettelek :) ;)

rumors 2009.03.02. 23:11:54

én is voltam olyan rendi, hogy végigolvastam, bár nem aktuális számomra a dolog. :)

Amúgy grat, Steve! :)
/inkább maradjunk ennél a megszólításnál... egyelőre :P :D /

kidddo 2009.03.02. 23:34:46

@rumors: sztem ez olyan jó bejegyzés volt, mindnyájan okulhattunk belőle :p

rumors 2009.03.03. 08:42:37

@kidddo: teljes mértékben igazad van
:P

kidddo 2009.03.03. 17:28:25

@Nao: jóóóóóóóóóóóóvan szakadjatok már le rólam. én már csak egy ilyen győri parasztlány vagyok :p
szárogató, meg telleget, meg faragó :p

legFerles 2009.03.05. 22:46:32

ugye nem utálsz meg kiddo, ha felteszek egy kérdést, ami nem ide tartozik?:$
süti beállítások módosítása